Indyk w sosie pomidorowo-paprykowym z kalafiorem

Potrzebujemy: kalafior, polędwiczka z indyka, koncentrat pomidorowy, koperek, cebula, czosnek, odrobina mąki ziemniaczanej, seler naciowy, bulion, olej rzepakowy, słodka papryka (dużo), ostra papryka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, oregano, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie: Na oleju rzepakowym podsmażamy seler naciowy, cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojonego indyka. Po szybkim obsmażeniu wlewamy bulion i dusimy z dodatkiem przypraw aż do kruchości mięsa.
Po odparowaniu nadmiaru wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Można dodać odrobinę cukru aby przełamać kwaskowaty smak koncentratu.
Na końcu zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości bulionu i dolewamy do sosu.
Podajemy z ugotowanym kalafiorem i świeżym koperkiem.