Pieczywo a sól

Sól obecna jest w wielu produktach oraz daniach.
Składnik soli – sód jest minerałem niezbędnym do życia, jednak w nadmiarze może przyczynić się do wystąpienia nadciśnienia zaś nadciśnienie stanowi ryzyko m.in. udaru mózgu. (1 g sodu = 2,5 g soli)

Obniżenie spożycia soli o 6g dziennie to o 30% mniejsze ryzyko wystąpienia udarów i o 25% choroby niedokrwiennej serca.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca ograniczenie spożycia soli do 5g/dziennie.
W Polsce niestety spożywamy jej nawet 3 razy więcej.

Sól dodajemy w trakcie przygotowywania potraw, jednak zapominamy, że sól/sód znajduje się także w wędlinach, pieczywie i innych produktach. W procesie produkcji pieczywa sól reguluje fermentację i tworzenie ciasta, daje przyjemny smak oraz poprawia elastyczność miąższu, nadaje odpowiednią wilgotność pieczywa,  jednak jak już wiemy nadmierna ilość soli nie jest korzystna dla naszego zdrowia.

Przeprowadzono badania, w których oceniono zawartość soli w wybranych rodzajach pieczywa.
Największe ilości soli stwierdzono w bagietkach pszennych następnie w chlebie wiejskim, razowym, tostach pszennych, bułkach hot-dog, bułkach mlecznych i na końcu w chałkach.

Przeliczono, iż spożywanie 145 g bagietki pszennej dostarczy dziennie 4,4 g soli (87% maksymalnego dziennego zapotrzebowania!), zaś taka sama ilość chałki zrealizuje jedynie 20% tego zapotrzebowania. Pozostałe rodzaje pieczywa dostarczą nam 32-44% max. zapotrzebowania.

„Pieczywo jako źródło soli w diecie”, E. Dybkowska, M. Bazarnik, B. Waszkiewicz-Robak, Probl. Hig. Epidemiol. 2015, 96 (2): 482-486