Aronia

Owoce aronii to bomba bioflawonoidów, które zapobiegają powstawaniu miażdżycy oraz żylaków. Obecne w owocach flawonoidy działają przeciwrodnikowo a błonnik oraz pektyny wpływają pozytywnie na gospodarkę tłuszczów w organizmie.

Aronia do źródło witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B co sprzyja zachowaniu odporności na infekcje. Sprawdza się także jako naturalny lek w chorobach popromiennych co jest istotne dla osób pracujących przy komputerze oraz rentgenie. Biorąc pod uwagę jej właściwości, również może być pomocna podczas chemioterapii.

Aronia ma doskonały wpływ na układ neurologiczny. Wspomaga pamięć, łagodzi stany depresyjne i stres.

Wyciąg z aronii pomaga w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia i hipercholesterolemii.

Jak zrobić taki zdrowotny eliksir?
Wystarczy ugotować owoce na wolnym ogniu i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie należy przetrzeć owoce przez sito i zalać wodą pozostałą po ich gotowaniu. Znów napój należy zagotować razem z dodatku cukru i czekać aż nadmiar wody odparuje. Zamykamy w słoiku, stawiamy do góry dnem i gotowe.

 „Zdrowie w zgodzie z naturą”, dr nauk medycznych A. Pawłowski, mgr inż. technologii żywności i żywienia D. Szeląg, Warszawa 2016