Truskawki

Polska jest trzecim w kolejności producentem truskawek w Unii Europejskiej i dziesiątym producentem na świecie!

Najsmaczniejsze truskawki pojawiają się w okolicy czerwca. Oczywiście przez cały rok są one dostępne w sklepach, jednak są one transportowane z innych państw co ma swoje minusy. Czytając etykiety warto zwrócić uwagę na producenta, kraj pochodzenia oraz klasę.
Klasa extra to klasa zawierająca owoce najwyższej jakości. Klasa 1 obejmuje truskawki dobrej jakości natomiast klasa II to średnia jakość i gorszy smak.

Truskawki zawierają wit. C ( w jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg wit. C co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania), wit. A, wit. E, wit. z grupy B, żelazo, wapń, fosfor oraz błonnik.

Truskawki mają działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości wit. C, kwasu elagowego , katechin oraz innych bioaktywnych składników. Pomagają również obniżyć ryzyko miażdżycy, zakrzepicy oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Do korzyści spożywania truskawek zalicza się także: poprawa funkcji trzustki i jelit, gaszenie pragnienia, leczenie bólu gardła oraz zapalenia jamy ustnej. Badania wykazały, że obecne w truskawkach flawonoidy zmniejszają ryzyko powikłań towarzyszących cukrzycy typu 1.

Truskawki są stosowane również w kosmetologii ze względu na zawartość wielu składników odżywczych. Produkty na bazie truskawek mają działanie antyoksydacyjne, rozjaśniające oraz wygładzające.

Ciekawostka: Witamina C jest zwana również „eliksirem młodości dla plemników”. Zmniejsza lepkość nasienia i chroni plemniki przed wolnymi rodnikami. Spożywanie 340 g truskawek dziennie wystarczy dla poprawy jakości nasienia.

„Jedz truskawki – będziesz zdrowszy”, Z. Zdrojewicz, N. Bieszczad, P. Gąsior, A. Rogoza, Med.Rodz. 2017;20 (1): 48-52