Sernik orzechowy

Potrzebujemy: 5 jajek, 220g ksylitolu, 1 paczuszka cukru waniliowego/wanilinowego, kilka kropel aromatu waniliowego, 1 kg mielonego twarogu, 220g masła orzechowego bez soli (ja użyłam o smaku snickersa), 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej, odrobina śmietanki, posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie: Jajka miksujemy z ksylitolem i cukrem waniliowym/wanilinowym. Gdy powstanie gładka masa, cały czas miksując dodajemy aromat waniliowy, twaróg i masło orzechowe. Na samym końcu dodajemy śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Po dokładnym zmiksowaniu, masę wylewamy na tortownicę i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Sernik musi przestygnąć ponieważ jest on bardzo wilgotny więc najlepiej schować ciasto do lodówki i rozkroić następnego dnia.
Polewa to nic innego jak rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada z odrobiną śmietanki. A całość posypana jest orzeszkami.