Lody, szerbety i sorbety

Desery mrożone można podzielić na:

  1. Lody – produkowane z emulsji tłuszczowej i białka z dodatkiem wielu substancji dodatkowych, smakowo-zapachowych.
  2. Szerbety – są to lody wyprodukowane na bazie owocowej (soki, przeciery), zawierającej tłuszcz mleczny.
  3. Sorbety – jak wyżej jednak zamiast tłuszczu mlecznego, zawierają tłuszcz owocowy.
  4. Mus lodowy (parfait) – o konsystencji bitej śmietany.
  5. Shake – napoje lodowe.
  6. Lody jogurtowe – zawierające bakterie jogurtowe (probiotyki), regulujące przemianę materii, wzmagające system odpornościowy.
  7. Inne: lody o obniżonej zawartości laktozy, lody jogurtowe, lody dla diabetyków…

Ze względu na dużą zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin (A, D, E), składników mineralnych ich wartość odżywcza jest duża. Lody wzbogacone owocami dodatkowo zwiększają zawartość witaminy C.
Lody są lekkostrawne i szybko wchłanialne a więc wywołują silną reakcję glikemiczną (szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi a tym samym wydzielanie insuliny).

Jeśli dbamy o sylwetkę wybierajmy raczej lody oparte na owocach, lody jogurtowe lub lody śmietankowe. Rzadziej sięgajmy po lody z bakaliami, czekoladą, polewami, owocami kandyzowanymi.

Uwaga: Nie zamrażajmy lodów już odmrożonych, ponieważ możemy nabawić się zatrucia pokarmowego.