Bułki z ziarnami

Potrzebujemy: 450g mąki pszennej chlebowej, 75g mąki orkiszowej, 75g mąki żytniej, 25g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki oleju rzepakowego, 380 ml wody, 80g pestek słonecznika, 20g pestek dyni, 30g siemienia lnianego, 30g prażonego sezamu

Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąki przesiewamy do dużej miski, wsypujemy ziarna, dodajemy olej, wodę, sól i nasze drożdże. Całość wyrabiamy tak aby ciasto było jeszcze trochę klejące ale odchodzące od ręki. Przekładamy do posmarowanej olejem miski i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Formujemy kulki układamy na pergaminie. Czekamy jeszcze 30 min i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut.