Pudding waniliowo-kakaowy z agarem

Potrzebujemy (przepis na 3 porcje): 2 szklanki mleka krowiego lub napoju roślinnego, 1 szklanka wody, 6 łyżek ksylitolu, 2 łyżeczki agar, 1 łyżka naturalnego kakao, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, szczypta soli, orzechy laskowe.

Przygotowanie: W wodzie mieszamy agar i podgrzewamy aż agar będzie równomiernie rozprowadzony. Odstawiamy. 1 łyżeczkę mąki mieszamy z 2 łyżkami mleka. 1 szklankę mleka gotujemy z 3 łyżkami ksylitolu, gdy mleko będzie się gotować, dodajemy aromat waniliowy, przygotowaną mąkę i pół porcji agaru. Gotujemy jeszcze minutkę i przelewamy do szklanek. Po przestygnięciu chowamy do zamrażarki i czekamy aż wierzchnia warstwa zastygnie. Do czystego rondelka dodajemy 1 łyżeczkę mąki, kakao, szczyptę soli, 1 szklankę mleka i 3 łyżki ksylitolu. Gdy mleko się zagotuje dodajemy pozostałą część agaru i gotujemy kolejną minutę. Po przestygnięciu wlewamy na zastygniętą, waniliową warstwę. Wstawiamy do zamrażarki na kolejnych kilka godzin. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi i gotowe.