Probiotyk, prebiotyk czy synbiotyk?

PROBIOTYK (bakterie kwasu mlekowego) – są to bakterie, które osiedlają się oraz namnażają w jelicie grubym i pokrywają śluzówkę jelita cienkiego. Stanowią one mikrobiotę bakteryjną jelita.
Do żywności probiotycznej zalicza się: jogurty, kefiry, soki owocowe/warzywne zawierające żywe kultury bakterii.
Do probiotyków należą: Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces boulardii.

Czym objawiają się zaburzenia mikrobioty jelitowej?
Biegunkami, zaparciami, wzdęciami, refluksem, niedoborami witamin B12 oraz K.

Czym mogą być spowodowane zaburzenia mikrobioty jelitowej?
Nadmiernym stosowaniem antybiotyków, stanami zapalnymi jelit, długotrwałym stresem, nieodpowiednią dietą, alergiami, nowotworami jelit, chorobą Leśniowskiego Crohna. Przyczyn może być znacznie więcej.

Jakie więc dobroczynne działanie dla naszego organizmu mają probiotyki?

  • Zmniejszają stan zapalny jelit
  • Stymulują motorykę jelit
  • Poprawiają wchłanianie wapnia
  • Syntezują witaminę B12 oraz K
  • Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów
  • Hamują rozwój bakterii gnilnych
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • Zwiększają ochronę przeciw chorobom autoimmunologicznym
  • Wzmacniają odporność

PREBIOTYK (fruktooligosacharydy, oligofruktoza, inulina, laktuloza)– są to składniki żywności, które są oporne na działanie enzymów trawiennych i stają się pożywką dla probiotyków wspomagając ich rozwój. Do prebiotyków zalicza się: czosnek, cebulę, cykorię, karczochy.

SYNBIOTYK – kombinacja probiotyku z prebiotykiem, która pozwala na szybsze przywrócenie prawidłowego składu mikroflory jelitowej. Są to np. napoje owocowe zawierające bakterie kwasu mlekowego.