Mak

Mak jako roślina oleista jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy E oraz składników takich jak wapń, magnez, żelazo, cynk, potas, selen a nawet błonnik pokarmowy. Na dużą uwagę zasługuje pod względem zawartości wapnia ponieważ w 100 g maku znajduje się 1438 mg, zaś w białym serze jedynie 100-200 mg. Mak to również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych głównie omega-6 oraz fitosteroli.

Właściwości maku:

  • zapobiega zaparciom
  • zapobiega stanom depresyjnym
  • wpływa na kondycję włosów, paznokci i skóry

Pamiętajmy jednak, że mak jest ciężkostrawny więc niezalecany dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego, wątroby, małych dzieci czy też osób w wieku podeszłym.

Nie jest to też produkt niskokaloryczny ponieważ 100 g dostarcza 525 kcal.

Mak kojarzy się z potrawami wigilijnymi, drożdżówkami i innymi słodkościami.  Od czasu do czasu można sobie na takie przekąski pozwolić jednak zachęcam do samodzielnych wypieków produktów z makiem z użyciem mąki razowej: bułki, chleb, chałka, paluszki.

„Mak – kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki”, www.odzywianie.info.pl