Krem z pomidorów

Potrzebujemy: Pomidory najlepiej sezonowe/malinowe, czosnek, cebula, natka pietruszki, świeża bazylia, oregano, oliwa z oliwek, masło, marchewki, por, pietruszka korzeń, seler, seler naciowy.

Przygotowanie: Na oliwie z domieszką masła w garnku podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem i porem (można te składniki wraz z pomidorami najpierw upiec w piekarniku). Pomidory pieczemy w 180-200 stopniach aż zaczną się rumienić a skórka zacznie odchodzić. Następnie dodajemy je do garnka (można ze skórką lub bez – jednak ze skórką zupa będzie bardziej aromatyczna). Po podsmażeniu dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz seler naciowy. Zalewamy odrobiną wody i gotujemy aż warzywa będą miękkie. W końcu całość blendujemy a następnie doprawiamy świeżą posiekaną bazylią, świeżą natką pietruszki, pieprzem (najlepiej gruboziarnistym), odrobiną soli. Można dodać także lubczyk, koncentrat pomidorowy, trochę śmietanki 30%/śmietany 18% lub 12% jogurtu greckiego do zabielenia kremu.