Kluski kładzione jaglane z brokułami i fetą

Potrzebujemy: Mąka jaglana, mąka pszenna, jajko, woda, oregano, bazylia, sól, brokuł, jogurt naturalny, czosnek, pieprz, feta, pestki dyni.

Przygotowanie: Mąki mieszamy razem. Dodajemy jajko, odrobinę wody oraz przyprawy do smaku. Ja użyłam bazylii i oregano. Kluski wkładamy łyżką do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną na wierzch. Brokuły wystarczy lekko podgotować w wodzie. Na ugotowane składniki nakładamy fetę. Całość polewamy sosem z jogurtu, soli, pieprzu i czosnku. Posypujemy prażonymi pestkami dyni. Można także dodać pestki słonecznika lub orzeszki pinii. Fetę można zastąpić serem halloumi, który jest również słony. Halloumi najlepiej pokroić w kostkę i usmażyć na patelni grillowej bez tłuszczu.