Restrykcje żywieniowe są ciężkie do utrzymania w dłuższym okresie czasu, dlatego też należy się skupić na produktach, które zaspokajają głód przez co ułatwiają kontrolę pobieranej energii z pożywienia.
Celem badań była ocena wybranych produktów na odczucie sytości. W badaniach uczestniczyło 30 osób w wieku ok. 24 lat. (15 mężczyzn, 15 kobiet). Wykorzystano 18 produktów, które podzielono na 6 grup:
- Wyroby cukiernicze – sernik wiedeński, pączek, ciasto drożdżowe.
- Owoce – jabłko, banan, grejpfrut.
- Produkty śniadaniowe spożywane z mlekiem – płatki kukurydziane, płatki owsiane, musli.
- Produkty wysokotłuszczowe – czekolada mleczna, krakersy, orzechy laskowe.
- Produkty wysokobiałkowe – kabanos, gotowane jaja, ser Gouda.
- Produkty wysokowęglowodanowe – ryż biały, makaron bezjajeczny, kasza jęczmienna pęczak.
Produktem odniesienia był chleb pszenny. Wszystkie produkty podawano w porcjach o wartości kalorycznej 240.
15 min po spożyciu produktu i przez 2 godziny po zakończeniu, badani określali swój stan głodu na skali graficznej z oznaczeniami „bardzo głodna/y”, „bardzo syta/y). Następnie utworzono krzywe sytości i obliczono pola powierzchni pod tymi krzywymi. IS wyrażano w %. IS chleba pszennego wynosił 100%.
Wyniki
Największy indeks sytości wykazały: Płatki owsiane z mlekiem (224%+/-55%) oraz ser Gouda (223%+/-46%), nieco niższym zaś gotowane jaja i banan.
Najniższe IS miały krakersy (71+/-21%), kabanos, sernik i makaron.
Wykazano, że najwyższym indeksem sytości charakteryzowała się grupa wysokobiałkowa oraz grupa z produktami śniadaniowymi, najniższy IS był w grupie wysokotłuszczowej i wyrobach cukierniczych. Potwierdzono, że produkty wysokobłonnikowe dają większą sytość niż produkty z niską zawartością błonnika.
„Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych”, G. Galiński, J. Anioła, J. Gawęcki, J. Czarnocińska, Probl. Hig. Epidemiol. 2011, 92 (4): 944-946