Grejpfruty

Sądzi się, że jest to owoc, który powstał z krzyżówki owocu pomelo oraz słodkiej pomarańczy. Owoce rosną na drzewach i są rozmieszczone w gronach dlatego ich nazwa to „grape” (grono) + „fruit” (owoc).  

  • Jest niskokaloryczny (32kcal/100g) a więc idealny dla osób chcących zredukować masę ciała.
  • Obniża poziom insuliny.
  • Czerwone grejpfruty są bogate w likopen, który chroni przed występowaniem nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Soki z grejpfruta zmniejszają ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
  • Naringenina obecna w owocu może być pomocna w leczeniu WZW typu C.
  • Dzięki witaminie C wpływa pozytywnie na skórę i naczynia krwionośne.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.

Nie należy popijać leków sokiem z grejpfruta! W owocach znajdują się furanokumaryny, które wpływają na wydzielanie enzymów wątroby a tym samym zaburzają ich metabolizm i wchłanianie.

„Grejpfrut-owoc jakiego nie znamy”  mgr inż. Grzegorz Galiński