Sądzi się, że jest to owoc, który powstał z krzyżówki owocu pomelo oraz słodkiej pomarańczy. Owoce rosną na drzewach i są rozmieszczone w gronach dlatego ich nazwa to „grape” (grono) + „fruit” (owoc).
- Jest niskokaloryczny (32kcal/100g) a więc idealny dla osób chcących zredukować masę ciała.
- Obniża poziom insuliny.
- Czerwone grejpfruty są bogate w likopen, który chroni przed występowaniem nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Soki z grejpfruta zmniejszają ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
- Naringenina obecna w owocu może być pomocna w leczeniu WZW typu C.
- Dzięki witaminie C wpływa pozytywnie na skórę i naczynia krwionośne.
- Obniża poziom cholesterolu we krwi.
Nie należy popijać leków sokiem z grejpfruta! W owocach znajdują się furanokumaryny, które wpływają na wydzielanie enzymów wątroby a tym samym zaburzają ich metabolizm i wchłanianie.
„Grejpfrut-owoc jakiego nie znamy” mgr inż. Grzegorz Galiński