Polak spożywa miesięcznie ok 7,5 kg chleba! Niestety zaczyna przeważać chleb biały bez cennych wartości odżywczych. Ciężko dostać prawdziwy chleb na zakwasie obfitujący w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Niestety często także jesteśmy wprowadzani w błąd przez piekarnie/sprzedawców – pieczywo jest barwione karmelem a w dodatku faszerowane ulepszaczami.
Najlepiej piec chleb w domu, na prawdziwym zakwasie i z dodatkiem… Tak naprawdę wszystkiego: słonecznika, dyni, siemienia lnianego, cukinii, papryki, orzechów.
Bardzo dużo pieczywa marnujemy – często „rzucamy się” na niego w dniu zakupów a na drugi dzień już smak nie jest ten sam, więc postanawiamy wyrzucić (po upływie 24 h od wypieku, chleb określa się mianem czerstwego). Chociaż z punktu dietetycznego to chleb czerstwy jest bardziej wskazany.
Nie wyrzucać chleba – to co z nim zrobić?
- Zrób tosty,
- Pokrój w kostkę i zrób grzanki do zupy kremu lub sałatki,
- Zmiel pieczywo na „tartą bułkę”,
- Zmielony chleb można także wykorzystać do zagęszczania sosów i zup.
„Nowoczesna dietetyczna książka kucharska”, Z. Wieczorek-Chełmińska, PZWL, Kraków 2011