Moringa

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) nazywana jest „drzewem życia”. Korzenie moringi w smaku przypominają chrzan dlatego też często określana jest jako „drzewo chrzanowe”. Od tysięcy lat stosuje się moringę (korzeń, liście, nasiona, kwiaty, owoce) w celach terapeutycznych. Przypisuje się jej właściwości bakteriobójcze, przeciwreumatyczne, wykrztuśne czy moczopędne. Wykorzystywana jest do leczenia astmy i zapalenia oskrzeli. Ponadto wspomaga proces trawienia i stymuluje laktację.

Wszystkie jej właściwości są związane z obecnością wielu składników odżywczych np. błonnika, magnezu, potasu, witaminy C, wapnia, witaminy A, folianów, witaminy E, żelaza, karotenoidów, kwasów tłuszczowych omega-3, steroli roślinnych a także flawonoidów i innych substancji biologicznie czynnych.

Do głównych właściwości moringi zalicza się:

  • Właściwości kardioprotekcyjne – obniża poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz triglicerydów jednocześnie podwyższając poziom frakcji cholesterolu „dobrego” HDL. Badania wskazują, że 7g sproszkowanych liści moringi przez 3 miesiące może obniżyć poziom cholesterolu o 14,2% oraz podwyższenie frakcji cholesterolu LDL o 15,3%. Ponad to liście moringi przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego, zahamowania agregacji płytek. Dlatego też roślina ta może zmniejszać ryzyko miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii i innych chorób układu sercowo-naczyniowych.
  • Właściwości hipoglikemiczne – obniża poziom glukozy w surowicy krwi oraz poprawia wartość wskaźnika HOMA, stanowiącego model oceny insulinooporności. Moringa zmniejsza więc ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz powstawanie powikłań cukrzycy w tym retinopatie (uszkodzenie wzroku), nefropatie (uszkodzenie nerek) czy neuropatie (uszkodzenie nerwów).
  • Właściwości przeciwzapalne – obniża stężenie czynników prozapalnych m.in. czynnika reumatoidalnego (RF) oraz cytokin (TNF-a, IL-1, IL-6) .
  • Właściwości przeciwdrobnoustrojowe – hamuje wzrost bakterii Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes czy Escherichia coli. Moringa działa również przeciwgrzybiczo.

„Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera”, B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, M. Grdeń, Med. Rodz. 2017, 20 (2), 111-117