Najczęstsze alergeny pokarmowe

Każdy produkt może uczulić jednak wymienia się grupy produktów, które najczęściej wywołują alergię. Alergia prowadzić może do wielu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, układu moczowego, skóry, układu oddechowego. Reakcje alergiczne mogą pojawić się w każdym wieku, jednak najczęściej ujawniają się u najmłodszych dzieci.

Jakie produkty najczęściej są przyczyną alergii?

  1. Białka mleka – najczęściej uczulają kazeina i B-laktoglobulina. Jeśli alergia dotyczy kazeiny dochodzi również do nietolerancji mleka innych zwierząt. U osób uczulonych na B-laktoglobulinę często dochodzi również do alergii na mięso wołowe i cielęcinę. W jakich produktach znajdziemy białko mleka? (kefiry, jogurty, maślanki, lody, czekolada, wędliny, pieczywo, dania fast food, kosmetyki, masło, śmietana, maślanka).
  2. Białka jaja kurzego – najczęściej uczula białko o nazwie owomukoid.
  3. Białko ryb – reakcja może nastąpić po zjedzeniu ryby lub nawet po samym kontakcie w trakcie obróbki ryby.
  4. Białka skorupiaków i mięczaków – tropomiozyna jako białko uczulające.
  5. Białka glutenowe – pszenica, żyto, jęczmień. Owies nie posiada tych białek, jednak w procesie produkcyjnym często produkty owsiane są zanieczyszczane innymi zbożami.
  6. Owoce – uczulają głównie cytrusy, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, truskawki, banany, ananasy, kiwi. Czasem poddanie ich obróbce termicznej niszczy składniki, które wywołują alergię np. w galaretkach, kompotach.
  7. Warzywa – pomidory, seler, por, marchew, rzodkiew, ziemniak, strączkowe. Podczas gotowania również możemy pozbyć się alergenów jednak związki uczulające groszku, soi i selera są odporne na wysoką temperaturę.
  8. Orzechy – dlatego należy też unikać musli, czekolad, jogurtów, pieczywa, lodów, kremów tortowych. Należy dokładnie czytać etykiety a wszystkie produkty ze „śladową ilością orzechów” odłożyć na półkę.

„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL,  Warszawa 2014.