Tarta budyniowo-jabłkowa

Przygotowanie: Ciasto na tartę: mąka orkiszowa 200g, masło 120g, jajko, 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie: Składniki w temperaturze pokojowej zagniatamy. Uformowaną kulę wkładamy na 20 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki. Ciasto można następnie rozwałkować i rozłożyć na naczyniu do pieczenia lub urywać fragmenty i dłońmi rozgniatać na dnie i na bokach naczynia. Nakłuwamy widelcem.

Budyń można przygotować z paczki, jednak równie szybkie jest wykonanie budyniu od podstaw
🔸️żółtko
🔸️mleko lub napój roślinny 400ml
🔸️odrobina mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w mleku
🔸️masło 1 łyżeczka
🔸️cukier waniliowy/świeża wanilia/aromat waniliowy
Mleko gotujemy z dodatkiem masła, wanilią oraz cukrem (lub cukrem waniliowym). Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodać żółtko i energicznie mieszać. Na końcu wlać odrobinę rozrobionej w mleku mąki ziemniaczanej, zestawić z ognia i mieszać tak długo aby utworzyła się gładka konsystencja.
Budyń wylać na ciasto.

Mus jabłkowy
🔸️jabłka
🔸️cynamon
🔸️sok z cytryny
Jabłka obieramy, dusimy w odrobinie wody z cynamonem i sokiem z cytryny. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można dodać odrobinę cukru/erytrytolu. Poczekać aż jabłka rozpadną się a nadmiar wody odparuje. Zmiksować. Tak przygotowany mus nałożyć na budyń.

Całość piec ok. 35 min w 200 st. z termoobiegiem.