Potrzebujemy: CIASTO – 35g świeżych drożdży, 500g mąki pszennej (+do podsypania), pół szklanki ksylitolu, pół paczuszki cukru waniliowego lub wanilinowego, 2 jajka, 250 ciepłego mleka, 60g rozpuszczonego masła
NADZIENIE- 250g sera białego,1 jajko, 1/4 szklanki ksylitolu, odrobina cukru waniliowego lub wanilinowego.
Przygotowanie: Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, trochę ksylitolu oraz trochę mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.W misce ubijamy 2 jajka i resztę ksylitolu (na ciasto). Dodajemy je do wyrośniętych drożdży łącznie z cukrem waniliowym i mąką. Dokładnie mieszamy wlewając roztopione masło. Całość zagniatamy od czasu do czasu podsypując mąką. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki – przykrywamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.Do miski wrzucamy ser, ksylitol, cukier waniliowy i jajko. Całość miksujemy. Gdy twaróg będzie zbyt suchy, można dolać odrobinę mleka/śmietanki. Gotowe ciasto rozwałkować, nałożyć twaróg i zawijać w dowolne kształty. Gotowe drożdżówki posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach do momentu aż zaczną się rumienić.