Zupa krem z dyni

Potrzebujemy: dynia, włoszczyzna, cebula, czosnek, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietanka kokosowa, mleko kokosowe, sok ze świeżej pomarańczy, pieprz cayenne, sól, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa, cynamon, czosnek niedźwiedzi, imbir, papryka słodki, chilli, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, szafran, kardamon, kminek mielony, curry, kurkuma, lubczyk.

Przygotowanie: Dynię pieczemy w piekarniku (o wiele łatwiej odchodzi miąższ od skóry). W garnku, na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i por. Wrzucamy pokrojone warzywa, zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie a nadmiar wody odparuje.Całość miksujemy i dopiero teraz bawimy się przyprawami. W międzyczasie dolewamy wymieszaną śmietankę kokosową z mlekiem kokosowym i sok ze świeżej pomarańczy.Ja mieszam przyprawy, dodaję, próbuję aż będę na 100% pewna, że to jest właśnie TO. Na talerzu polewamy śmietanką/mlekiem kokosowym i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.