Żywność liofilizowana

Liofilizacja to inaczej suszenie sublimacyjne (sublimacja = przejście substancji ze stanu stałego w parę). Proces ten przebiega w temperaturze poniżej 0° przy obniżonym ciśnieniu. Parowanie następuję z kryształków lody a otrzymany susz zawiera jedynie 1-2% wody!

Uzyskiwane w ten sposób produkty charakteryzują się naturalnym aromatem i smakiem
oraz niezmienioną w stosunku do surowca wartością odżywczą.

Takie produkty muszą być przechowywane w odpowiednich hermetycznych opakowaniach ponieważ bardzo łatwo ulegają procesom utleniania i łatwo chłoną wilgoć.

Metoda jest wykorzystywana do produkcji przypraw oraz innych półproduktów zaliczanych do żywności wygodnej.

Jednym  z pierwszych produktów liofilizowanych była kawa rozpuszczalna (1938 r.). Podczas II W.Ś. produkowano żywność liofilizacyjną na potrzeby wojska. Także są one wykorzystywane przez NASA podczas długich misji kosmicznych. W codziennym życiu stanowią bardzo praktyczną żywność osób podróżujących (himalaiści, żeglarze, osoby biorące udział w wyprawach samochodowych, turystyce pieszej, rowerowej). Żywność liofilizowana daje możliwość wysokiej jakości odżywiania oraz utrzymania energii.

Najbardziej popularne są liofilizowane owoce i warzywa (truskawki, wiśnie, szczypiorek, nać pietruszki, kiwi). Ta metoda jest również używana do produkcji przekąsek mięsnych i rybnych. Najbardziej znanymi produktami są zupki np. gorący kubek.

Dodatkowo liofilizacja stosowana jest do produkcji surowic, szczepionek, enzymów, i innych środków farmakologicznych.