Kawa i kofeina

Kto z nas nie lubi się napić pysznej kawy?

Kawa zawiera 0,9-2,1% kofeiny, 3-5% wody, 3-6% związków mineralnych, ok. 13% białka i 50% węglowodanów, 10% tłuszczów oraz niewielkie ilości witamin z grupy B. Kafeol (olejek kawowy) – nadaje kawie aromat.

 Jedna filiżanka naparu zawiera od 10-100mg kofeiny.

Kofeina zawarta w kawie pobudza system nerwowy oraz układ krążenia. Eliminuje senność, zmęczenie, podnosi ciśnienie krwi a także działa podtrzymująco podczas wysiłku umysłowego oraz fizycznego. Kawa ma również właściwości moczopędne.  

Wadą naparu jest działanie podrażniające przewód pokarmowy – objawami mogą być bóle brzucha, kolki, zgaga, biegunki a dodatkowo wewnętrzny niepokój oraz kołatania serca.

Najważniejszymi i najczęściej kupowanymi gatunkami kawy są: Arabica, Liberika, Robusta, Excelsa, Arabusta

Na rynku oprócz kawy palonej znajdziemy kawy niskodrażniące, bezkofeinowe, instant.

Sposoby podawania kawy są przeróżne m.in.
1) Po wiedeńsku – ze słodką śmietanką
2) Po adwokacku – z utartymi żółtkami z cukrem oraz adwokatem
3) Po staropolsku – z cynamonem i likierem
4) Kawę murzynek – z ubitą słodką śmietanką
5) Po turecku – parzona w tygielkach

Oprócz tego kawę można podać z czekoladą, przyprawami korzennymi, różnymi likierami, mlekiem, śmietanką…