Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Potrzebujemy: Ziemniaki, mąka ziemniaczana, pieczarki, natka pietruszki, oregano, śmietanka, mleko, olej rzepakowy, cebula, czosnek.

Przygotowanie: Prosty przepis na kluski śląskie – wystarczy ugotować ziemniaki, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Równo ułożyć w misce, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki i dokładnie wyrobić. Im cieplejsze ziemniaki tym lepiej – wtedy nawet jajko nie jest potrzebne. Robimy kulki z dziurką i wrzucamy na wrzątek. Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki. Wlewamy śmietankę oraz mleko (1:1). Dodajemy oregano, sól, pieprz i gotujemy/dusimy a na końcu odrobinę (na prawdę wystarczy malutko) mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie mleka.