Funkcje wątroby:
- Synteza białek ustrojowych, cholesterolu i kwasów żółciowych
- Zachodzi w niej proces, w którym z glikogenu powstaje glukoza i odwrotnie
- Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej
- Magazyn witamin
- Wytwarzanie i wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia i wchłaniania tłuszczów
- Odtruwanie nasze organizmu
Stłuszczenie wątroby stwierdza się gdy zawartość tłuszczu w jej tkance wzrasta >50%. Dodatkowo można zaobserwować zmiany zapalne. Klinicznie zaś stwierdza się powiększenie wątroby.
Przyczyny stłuszczenia:
- Nadmierna podaż energii oraz tłuszczów
- Zakażenia
- Zatrucia pokarmowe
- Alkoholizm
- Ciąża
- Otyłość
- Cukrzyca
- Leki
Objawy stłuszczenia wątroby:
Uczucie sytości, wzdęcia, bóle brzucha, brak apetytu, problemy z wypróżnianiem. Przebieg choroby może być również bezobjawowy. Podczas zaniedbania może rozwinąć się zapalenie wątroby lub nawet marskość.
Diagnostyka stłuszczenia wątroby:
Wykonuje się głównie badanie parametrów jak AlAT i AspAT, które w stłuszczeniu wątroby będą podwyższone. Również w USG można stwierdzić cechy stłuszczenia wątroby.
Dieta w stłuszczeniu wątroby:
Przede wszystkim należy ograniczyć ilość tłuszczów w diecie. Obniżamy ich zawartość na korzyść białka. Ważny jest odpowiedni dobór tłuszczów – najlepsze jak wiadomo są tłuszcze wielonienasycone, zawarte w olejach roślinnych, orzechach, rybach. Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego. Należy zadbać o normalizację masy ciała (uwzględniając aktywność fizyczną) oraz wyeliminować z diety alkohol.