Stłuszczenie wątroby

Funkcje wątroby:

  • Synteza białek ustrojowych, cholesterolu i kwasów żółciowych
  • Zachodzi w niej proces, w którym z glikogenu powstaje glukoza i odwrotnie
  • Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej
  • Magazyn witamin
  • Wytwarzanie i wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia i wchłaniania tłuszczów
  • Odtruwanie nasze organizmu

Stłuszczenie wątroby stwierdza się gdy zawartość tłuszczu w jej tkance wzrasta >50%. Dodatkowo można zaobserwować zmiany zapalne. Klinicznie zaś stwierdza się powiększenie wątroby.

Przyczyny stłuszczenia:

  • Nadmierna podaż energii oraz tłuszczów
  • Zakażenia
  • Zatrucia pokarmowe
  • Alkoholizm
  • Ciąża
  • Otyłość
  • Cukrzyca
  • Leki

Objawy stłuszczenia wątroby:
Uczucie sytości, wzdęcia, bóle brzucha, brak apetytu, problemy z wypróżnianiem. Przebieg choroby może być również bezobjawowy. Podczas zaniedbania może rozwinąć się zapalenie wątroby lub nawet marskość.

Diagnostyka stłuszczenia wątroby:
Wykonuje się głównie badanie parametrów jak AlAT i AspAT, które w stłuszczeniu wątroby będą podwyższone. Również w USG można stwierdzić cechy stłuszczenia wątroby.

Dieta w stłuszczeniu wątroby:
Przede wszystkim należy ograniczyć ilość tłuszczów w diecie. Obniżamy ich zawartość na korzyść białka. Ważny jest odpowiedni dobór tłuszczów – najlepsze jak wiadomo są tłuszcze wielonienasycone, zawarte w olejach roślinnych, orzechach, rybach. Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego. Należy zadbać o normalizację masy ciała (uwzględniając aktywność fizyczną) oraz wyeliminować z diety alkohol.