Zioła – część I

  1. BAZYLIA – działanie rozkurczające, łagodzi dolegliwości żołądkowej oraz przyspiesza trawienie. Jest bardzo delikatna, dlatego też należy ją dodawać na sam koniec gotowania lub na gotowe już danie. Idealna do ryb, owoców morza a przede wszystkim do pomidorów i czosnku a więc bardziej włoskiej kuchni. Nie siekajmy jej metalowym nożem gdyż w kontakcie z nim czernieje!
  2. KOLENDRA – również łagodzi dolegliwości pokarmowe oraz zapobiega nadmiernemu rozrostowi flory bakteryjnej. Pasuje do potraw z ryb, warzyw, drobiu. Smaczne są liście ale także nasiona.
  3. KOPEREK – działanie uspokajające, łagodzące problemy żołądkowe i wzmacniające układ oddechowy. Można go używać do marynowania lub gotowania. Nasiona kopru zalecane są kobietom karmiącym ponieważ pobudzają wydzielanie mleka. Koperek to idealne połączenie z ziemniakami, rybami, drobiem i nabiałem.
  4. LIŚĆ LAUROWY – jak inne zioła wspomagają trawienie, dodatkowo łagodzą bóle głowy i dolegliwości reumatyczne. Nieodzowny składnik bulionu a także dodatek do potraw z grochu, kapusty, grzybów, mięsa oraz ryb.
  5. LUBCZYK – działanie moczopędne, wspomaga trawienie i łagodzi bóle żołądka. Daje wyrazisty smak potrawom z wołowiny, drobiu i ryb. Zastępuje maggi!
  6. MAJERANEK – ułatwia trawienie, leczy katar. Współgra z tymiankiem i rozmarynem podczas sporządzania potraw z mięsa, ziemniaków i roślin strączkowych.
  7. MELISA – łagodzi bóle głowy, działa uspokajająco i rozluźniająco. Z melisy przygotowuje się najczęściej napary, jednak też dobrze komponuje się z owocami.

„Rewolucja na talerzu” A. Ziemnicka i O. Kwiecińska-Kaplińska