Ziemniaki

Ziemniaki/pyry/kartofle/grule nie tuczą – są warzywem niskokalorycznym. Oczywiście jeśli nie utopimy ich smażąc w tłuszczu czy też polewając sosami, okrasą.

Ziemniaki dzielimy na typy:
A) Sałatkowy – miąższ zwięzły, dający się łatwo kroić
B) Ogólnoużytkowy – po ugotowaniu łatwo się rozgniata widelce
C) Mączysty – ziemniaki rozsypujące się, nadają się na placki, puree, kluski

Ziemniaki mają także mniej kalorii (77 kcal/100g) niż kasza oraz makaron. Głównie zawierają skrobię (15-22%). Są źródłem błonnika, witaminy C, witamin z gr. B, potasu obniżającego ciśnienie krwi, magnezu łagodzącego stany zmęczenia.

By zachować cenne składniki najlepiej piec lub gotować je w łupinach.

CIEKAWOSTKA: Ziemniaki zawierają solaninę – znajdującą się w zielonkawych miejscach ziemniaka (głównie w łupinie i kiełkach). Podczas obierania ziemniaka usuwa się 50-95%. Ma ona właściwości trujące. Jej zawartość wzrasta pod wpływem światła oraz podczas kiełkowania.