Żywność EKO – wady i zalety

Jak powszechnie wiadomo, żywnością ekologiczną nazywamy żywność wyprodukowaną w gospodarstwach ekologicznych bez używania sztucznych nawozów, pestycydów, GMO, promieni jonizujących, sztucznych barwników i konserwantów.
Chów zwierząt również musi być ekologiczny a więc powinien mieć odpowiednią powierzchnię, zwierzęta powinny mieć zapewniony dostęp do wybiegów, karmione paszami wytworzonymi metodami ekologicznymi, bez stosowania antybiotyków i innych produktów leczniczych.

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?
Na produktach ekologicznych dopuszczonych w Unii Europejskiej znajduje się logo unijne „Eko Liść” (liść stworzony z gwiazdek na zielonym tle).

A o to kilka porównań jakie udało mi się znaleźć na temat ekożywności – pytanie tylko czy jest to rzeczywiście prawda i na ile % jesteśmy w stanie w to wierzyć.

ZALETY
+ Więcej witamin i składników mineralnych w tym wit. C, żelazo, magnez
+ Przyjazne środowisku metody produkcji – ochrona gleby i wody
+ Dużo mniejsza zawartość metali, azotanów, pestycydów
+ Łatwiejsza w przechowaniu
+ Warzywa i owoce dłużej zachowują świeżość
+ Wyraźniejszy smak i zapach
+ Mleko i mięso mają korzystniejszy profil kwasów tłuszczowych
+ Zwierzęta wykazują się lepszym zdrowiem

WADY
– Cena – żywność jest znacznie droższa od produktów konwencjonalnych
– Dostępność – często są problemy z jej zakupem
– Wygląd – nie tak korzystny jak produktów konwencjonalnych pod względem koloru
– Zwierzęta częściej są zarażone pasożytami