Słodziki

Środki słodzące to te, które zostały wytworzone na drodze reakcji chemicznej/mikrobiologicznej/enzymatycznej. Posiadają dużą słodkość, znikomą wartość kaloryczną i posiadają ADI (wartość dopuszczalnego dziennego pobrania)

  1. ASPARTAM – biały proszek, słodycz o 180-200 razy większa niż sacharozy, 4 kcal/g, słaba odporność na obróbkę termiczną, ADI 40mg/kg.m.c. Wzmacnia smak i zapach przetworów owocowych. Wykorzystywany do deserów, gum, napojów. Może powodować reakcje alergiczne a przy wysokim spożyciu mogą pojawić się bóle głowy, zmiany nastroju, utrata pamięci, nudności, arytmia, drętwienie, wady wrodzone mózgu. Nie może być stosowany przy fenyloketonurii.
  2. SORBITOL – 50-70% słodyczy sacharozy, silny efekt chłodzący. Zalecany przy produkcji żywności dla diabetyków, syropów przeciwkaszlowych, słodyczy.
  3. KSYLITOL – słodycz zbliżona do sacharozy, efekt chłodzący, używany do produkcji gum, karmelków.
  4. ACESULFAM K – 200 razy słodszy od sacharozy, 4 kcal/g, ADI 15mg/kg m.c., w większych stężeniach posmak metaliczny, gorzki. Stosowany w żywności dla diabetyków, pieczywie cukierniczym, gumach, deserach.  Odporny na ogrzewanie, a więc może być dodatkiem do ciast.
  5. CYKLAMINIANY – 30-40 razy słodsze od sacharozy, ADI 0-11mg/kg m.c., stosowane do deserów, gum, lodów. Potencjalne działanie rakotwórcze.
  6. SACHARYNA – 500 razy słodsza od sacharozy, ADI 0-5mg/kg m.c., bezkaloryczna, całkowicie wydalana z moczem. W Polsce dopuszczalna tylko do produkcji żywności diabetycznej i marynat rybnych. Podejrzenie o działanie kancerogenne.
  7. SUKRALOZA – 300-800 razy słodsza od sacharozy, ADI 0-15mg/kg m.c., do produkcji gum, produktów mlecznych, majonezów, ciast. Uznana za całkowicie bezpieczną i bezkaloryczną substancję słodzącą. Niedopuszczona do stosowania w Polsce.
  8. NEOHESPERYDYNA – 1000-1500 razy słodsza od sacharozy, ADI 0-5 mg/kg.m.c., 2 kcal/g, dodawana do napojów mlecznych, słodyczy, lodów.