Rak jelita grubego – niestety coraz częściej występujący nowotwór w naszej populacji. Rak ten zajmuje drugie miejsce wśród przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe. Zachorowalność i śmiertelność nadal rośnie. Rzadko występuje przed 40 r.ż. zaś szczyt zachorowania jest w ósmej dekadzie życia.
Przyczyn zachorowania jest wiele: czynniki genetyczne, środowiskowe, dieta bogata w tłuszcze i mięso, alkohol, palenie tytoniu, brak aktywności fizycznej, zbyt mała ilość warzyw, owoców w diecie.
Objawy:
Najczęściej występuje utajone krwawienie z przewodu pokarmowego oraz ból brzucha. Ale także obserwuje się jawne krwawienie oraz zmianę rytmu wypróżnień.
Diagnostyka:
Badanie na krew utajoną w kale, kolonoskopia z pobraniem wycinków, USG, tomografia komputerowa.
Leczenie:
Wykonuje się resekcję guza wraz z usunięciem węzłów chłonnych. Następnie najczęściej stosowana jest chemio lub radioterapia.
W Polsce przeciętne przeżycie 5-letnie wynosi 25%, w krajach Europy Zachodniej – ok. 45%.
Profilaktyka tak naprawdę jest banalnie prosta, potrzeba trochę chęci i motywacji.
Oto kilka przykładów jak łatwo możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby:
- Zwiększmy w diecie ilość warzyw i owoców bogatych w witaminy, składniki mineralne, błonnik i antyoksydanty.
- Ograniczajmy potrawy/produkty pikantne, peklowane, konserwowe, smażone, marynowane, wędzone.
- Ograniczajmy cukry proste a więc słodycze, cukier dodawany do herbaty i innych napojów.
- Ograniczajmy kwasy tłuszczowe nasycone obecne w mięsie, podrobach i innych produktach pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów nienasyconych obecnych w olejach roślinnych oraz warzywach, roślinach strączkowych, rybach.
- Zmieńmy metody przyrządzania potraw na: gotowanie w wodzie, na parze, w kombiwarze, pieczenie w folii, w rękawie, duszenie bez wcześniejszego obsmażania. Nie stosujmy smażenia, grillowania i pieczenia z dodatkiem tłuszczu.
- Unikajmy alkoholu i tytoniu.
- Dbajmy o regularność posiłków, spożywanie ich w spokojnej atmosferze, bez nerwów i pośpiechu.
- Włączmy do naszego życia aktywność fizyczną – chociaż 3 razy tygodniowo po 45 minut.
- Dbajmy o odpowiednią proporcję białek, tłuszczów i węglowodanów w diecie z odpowiednią podażą cholesterolu, błonnika, sodu i innych składników odżywczych.
- Pijmy odpowiednie ilości wody lub herbatek ziołowych ograniczając napoje gazowane i inne kolorowe soki.
- Nie jedzmy w fast foodach na co dzień!
- Dostarczajmy odpowiednią ilość przeciwutleniaczy: zielona herbata, kurkuma, kapusta, brokułu, czosnek, cebula, marchew, soja, owoce cytrusowe, sok z granatu i inne.
- Spożywajmy również produkty zawierające bakterie probiotyczne, które ułatwiają rozwój flory bakteryjnej jelit i wspomagają układ odpornościowy: jogurty, kefiry, maślanki.