Pączki pieczone

Potrzebujemy: 500 g mąki pszennej, 50 g drożdży świeżych, 100 g masła, 100 g cukru, 1 jajko, 4 żółtka, 250 ml mleka.

Przygotowanie: Najpierw musimy przygotować zaczyn z całego podgrzanego mleka, 2 łyżek cukru, kilku łyżek mąki i drożdży. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Masło roztapiamy w rondelku i czekamy aż przestygnie. Do miski wbijamy jajko, żółtka i resztę cukru. Miskę kładziemy na garnek z gotującą się wodą i całość ubijamy mikserem na gładką masę. W dużej misce przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy zaczyn, masę z jajek i chłodne masło. Rozrabiamy ręką. Ciasto będzie dość luźne. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Następnie przekładamy na blat posypany sporą warstwą mąki, wałkujemy, wykrawamy kółeczka. Do środka wkladamy pół łyżeczki konfitury/marmolady/nutelli, zamykamy, formujemy kulki i odkładamy na blachę z papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Ponownie przykrywamy szmatką i czekamy ok. 30 minut. Smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach ok. 13 minut. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.