Dżemy, marmolady, konfitury, powidła

Często dla nas jest to jedno i to samo, jednak zwróćmy uwagę na to co odróżnia od siebie te przetwory owocowe.

DŻEM„Produkt, który jest mieszaniną o żelowanej konsystencji, cukrów, wody oraz pulpy lub przecieru z jednego lub większej ilości gatunków owoców”. Aby wyprodukować dżem potrzeba średnio 35g owoców na 100g produktu. Kaloryczność: ok. 225kcal/100g

KONFITURA„Produkt, który jest gęstą mieszaniną o niezżelowanej konsystencji, pulpy z jednego lub większej ilości gatunków owoców, cukru i wody”. Do produkcji konfitury używa się średnio 50g owoców na 100g produktów. Kaloryczność: ok. 160kcal/100g.

MARMOLADA – Klasyczna marmolada to „Produkt, który jest mieszaniną o zżelowanej konsystencji, cukrów, wody oraz pulpy lub przecieru z jednego lub większej ilości gatunków owoców cytrusowych”. Aby wyprodukować 100g marmolady potrzeba średnio 20g owoców. W Polsce zaś może być produkowana z innych owoców a w produkcji używa się ok. 80-110g owoców na 100g produktu. Do produkcji marmolady nie używa się wody.
Kaloryczność: ok. 175Kcal/100g

POWIDŁA„Produkt powstały z pulpy lub przecieru śliwkowego i cukru” a minimalna ilość śliwek do produkcji 100g produktu wynosi 160g!
Kaloryczność: ok. 218kcal/100g

Oczywiście do każdego z tych przetworów producent może dodać inne składniki jak np. miód, olej, pektyny, likier winny, orzechy, zioła, przyprawy, wanilię, barwniki, poliole, substancje konserwujące, substancje zagęszczające…

Co ciekawe w dyrektywie z 20.12.2001 r. rozszerzono definicję owoców (do produkcji tych produktów) i dodano: marchew, arbuz, melon, pomidor, słodkie ziemniaki, ogórki, dynię.

„Czego nie wiecie o dżemach”, S. Wardzyńska, Wiedza i Jakość 2016, nr 1 (42), 20-22.