Arbuz

Arbuz to przede wszystkim woda dająca orzeźwienie w letnie upały.
Owoc ten zawiera m.in. witaminę C, A, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Wpływa na poprawę pracy układu nerwowego, łagodząc stres i regulując sen. Arbuzy zawierają bardzo cenny likopen – silny przeciwutleniacz, który chroni przed starzeniem się organizmu oraz przed procesami nowotworowymi. Zawiera także glutation i cytrulinę, które wzmacniają odporność organizmu.

Arbuz wpływa korzystnie na układ pokarmowy, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz stymuluje wydalanie moczu. Dodatkowo arbuz ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwzakrzepowe.

Dzięki niskiemu ładunkowi glikemicznemu arbuzy mogą być spożywane przez diabetyków (oczywiście w rozsądnych ilościach).

Ponadto arbuz jest używany do pielęgnacji skóry – działa przeciwzmarszczkowo oraz oczyszczająco a także pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.

Jak wybrać tego jedynego?
W sklepie warto opukać arbuza – jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest dojrzały i słodki.

Kilka pomysłów na arbuza:

  • można przecisnąć przez praskę (do ziemniaków) – otrzymamy wówczas mętny sok,
  • arbuz w połączeniu z fetą – nietypowy lecz ciekawy smak,
  • arbuzowy chłodnik z dodatkiem świeżej mięty i soku z cytryny,
  • sorbety arbuzowe,
  • wszelkie desery : sałatki owocowe, galaretki, lody.

„Zdrowie w zgodzie z naturą”, dr nauk medycznych A. Pawłowski, mgr inż. technologii żywności i żywienia D. Szeląg, Warszawa 2016