Nietolerancja histaminy

Histamina jest to amina produkowana w naszym organizmie z aminokwasu histydyny. Histamina pełni rolę w różnych reakcjach biologicznych oraz działa jako pośrednik reakcji alergicznych.
Współczesna dieta może wyzwalać niekontrolowane wyrzuty histaminy z komórek.
Do tego dieta z produktami zawierającymi histaminę i przeciążenie gotowe.

Kumulacja histaminy jest wynikiem niedoboru lub obniżonej aktywności enzymu (oksydazy diaminowej DAO),
która rozkłada ten związek.
Zdrowy człowiek toleruje dawkę 175 mg/kg.m.c.

Objawy:
Bóle głowy, spadek ciśnienia, wysypki, skurcze mięśniowe, zaczerwienienie skóry, obrzęki, świąd skóry, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, kichanie, zawroty głowy, zaburzenia rytmu serca, duszności.

Diagnostyka:
Należy przeprowadzić testy alergiczne oraz ocenę poziomu DAO i histaminy w surowicy krwi.

Histamina w żywności
Histamina powstaje podczas starzenia się produktu / jego długiego okresu dojrzewania:
– ryby i konserwy 
– kapusta kiszona i wszelkie inne kiszonki
– sery dojrzewające 
– piwo, wino, szampan
– orzechy włoskie
– wędliny, surowe kiełbasy
– szpinak
-keczup

Ponadto nietolerancję histaminy zwiększają produkty, które powodują uwalnianie się histaminy z komórek (tzw. uwalniacze histaminy) m.in. truskawki, pomidory, banany, czekolada, kakao, pieczarki.

Ciekawostki: Po spożyciu dużej ilości alkoholu – efekt kaca jest związany ze zwiększoną ilością histaminy.
Na rynku znajdują się preparaty zawierające DAO, wspomagające leczenie nietolerancji histaminy.