Grzyb składa się z dwóch podstawowych części: grzybni rozwijającej się w ściółce leśnej oraz owocnika, którego kształt jest charakterystyczny dla danego gatunku.
W Polsce dopuszczono 42 gatunki grzybów jadalnych!
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2002r. Do najbardziej rozpowszechnionych zalicza się m.in.
- Borowika szlachetnego – jest to najcenniejszy gatunek, charakteryzujący się zdecydowanym aromatem.
- Kurkę (pieprznik jadalny) – najczęściej wykorzystywana do przygotowywania sosów.
- Pieczarkę – dla niektórych najsmaczniejszy grzyb o delikatnym smaku.
- Maślaki
- Podgrzybki
A jakie są najdroższe grzyby?
Oczywiście trufle, których cena może wynieść nawet 3600 zł/kg.
Grzyby zawierają 90% wody, 3-6% białka (głównie lecytyny i metioniny), 0,5% tłuszczu oraz 5-8% węglowodanów. Ponadto w grzybach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D oraz składniki mineralne takie jak: cynk, miedź, żelazo, fosfor, potas, fluor.
Pamiętajmy, że grzyby są ciężkostrawne (zawierają chitynę)– nie podawajmy ich dzieciom, osobom starszym i osobom z chorobami przewodu pokarmowego i nerek.
UWAGA: Państwowa Inspekcja Sanitarna określa wymagania osobom, które starają się o uprawnienia grzyboznawcy.