Grzyby

Grzyb składa się z dwóch podstawowych części: grzybni rozwijającej się w ściółce leśnej oraz owocnika, którego kształt jest charakterystyczny dla danego gatunku.

W Polsce dopuszczono 42 gatunki grzybów jadalnych!
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2002r. Do najbardziej rozpowszechnionych zalicza się m.in.

  • Borowika szlachetnego – jest to najcenniejszy gatunek, charakteryzujący się zdecydowanym aromatem.
  • Kurkę (pieprznik jadalny) – najczęściej wykorzystywana do przygotowywania sosów.
  • Pieczarkę – dla niektórych najsmaczniejszy grzyb o delikatnym smaku.
  • Maślaki
  • Podgrzybki

A jakie są najdroższe grzyby?
Oczywiście trufle, których cena może wynieść nawet 3600 zł/kg.

Grzyby zawierają 90% wody, 3-6% białka (głównie lecytyny i metioniny), 0,5% tłuszczu oraz 5-8% węglowodanów. Ponadto w grzybach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę D oraz składniki mineralne takie jak: cynk, miedź, żelazo, fosfor, potas, fluor.

Pamiętajmy, że grzyby są ciężkostrawne (zawierają chitynę)– nie podawajmy ich dzieciom, osobom starszym i osobom z chorobami przewodu pokarmowego i nerek.

UWAGA: Państwowa Inspekcja Sanitarna określa wymagania osobom, które starają się o uprawnienia grzyboznawcy.