Pozytywny wpływ czekolady na organizm jest związany głównie z obecnymi w niej flawonoidami a zwłaszcza epikatechiną. Największe stężenie tych związków obserwuje się 2-3 godziny od spożycia czekolady a ich czas utrzymywania się w organizmie sięga nawet do 8 godzin. Oczywiście polecana jest głównie czekolada gorzka o jak największej zawartości kakao. Jest w niej bowiem najwięcej korzystnych związków.
Kakao zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca). Udowodniono, że spożywanie gorzkiej czekolady obniża zarówno ciśnienie skurczowe jak i rozkurczowe. Wykazano również, że codzienna dawka 100g czekolady zmniejsza ryzyko miażdżycy o 11% oraz udaru mózgu o 23%.
Za pomocą badania USG Doppler stwierdzono, że kakao może chronić przed demencją, zwiększając przepływ krwi w tętnicy środkowej mózgu. Analizowano również korelacje między spożywaniem czekolady a liczą laureatów Nagrody Nobla! W Państwach, w których spożycie czekolady przekracza 6g dziennie rodzi się najwięcej Noblistów (jednak potraktujmy to z „przymrużeniem oka”).
Uczeni z Cambridge zdołali opracować czekoladę, która zwalcza efekty starzenia się skóry. Wystarczy jedna kostka tej czekolady aby dostarczyć do organizmu taką ilość przeciwutleniaczy jaka znajduje się w filecie z łososia. Po codziennym spożywaniu takiej ilości biomarkery w skórze 50-60 latków były na poziomie ludzi w wieku 20-30 lat! Czekolada nosi nazwę Esthechoc – jedno opakowanie 157g kosztuje ok. 200 zł.
Czekolada zawiera również serotoninę, która jest określana „hormonem szczęścia”. Reguluje ona ośrodek głodu, nastrój, sen a także poprawia pamięć. Jej niedobór jest związany z występowaniem depresji. Fenyloetyloamina występująca w czekoladzie również ma działanie antydepresyjne i psychoaktywne.
Ze składników mineralnych obecnych w czekoladzie warto wymienić magnez, który zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, stabilizuje poziom glukozy we krwi, opóźnia proces starzenia się skóry oraz zmniejsza występowanie niekorzystnych zmian zachodzących w osteoporozie.
Czekolada gorzka w przeciwieństwie do mlecznej wspomaga proces odchudzania oraz jest skutecznym środkiem do walki z próchnicą.
„Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka”, Z. Zdrojewicz, K. Grześkowiak, M. Łukasiewicz, Med. Rodz. 2017;20(3): 237-243