Sezon na bób

Bób zawiera dużo białka (26g/100g) i stosunkowo mało tłuszczu. Bób zawiera również bardzo dużo błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz reguluje pracę jelit.  Dodatkowo błonnik zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego a także stabilizuje poziom glukozy we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika oraz białka bób może nam pomóc w trakcie odchudzania.

Nasiona zawierają sporo żelaza, magnezu, miedzi, potasu a także folianów (zapobiegających wystąpieniu wad rozwojowych u płodu). Nasiona są bogatym źródłem choliny pomagającej w zachowaniu sprawności umysłowej u pacjentów z chorobą Alzheimera.
Bób jest niskokaloryczny ponieważ ugotowany zawiera jedynie 85 kcal/100g. Lepiej przekąsić bób do filmu niż chipsy czy też słone paluszki!

Bób nie jest zalecany osobom chorym na dnę moczanową ponieważ zawiera związki purynowe,
które są odpowiedzialne za odkładanie się kamieni szczawianowych w nerkach.  Osoby, które mają problemy z przewodem pokarmowym również powinny ograniczyć spożycie bobu (powoduje wzdęcia).

Roślina pomocna jest także w leczeniu choroby Parkinsona (wiele leków jest produkowanych na bazie bobu) – jest on źródłem lewodopy, która przetwarzana jest w brakującą dopaminę a tym samym poprawia sprawność ruchową chorego.