Witamina B12 znana pod nazwą kobalamina. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek. Jest odpowiedzialna za przemiany białek, tłuszczów, węglowodanów. Witamina B12 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu pokarmowego. Stosowana w leczeniu chorób nerwowych oraz degeneracyjnych jak AIDS czy stwardnienie rozsiane. Niedobór tej witaminy prowadzi do niedokrwistości złośliwej (megaloblastycznej),...
Inulina – jako prebiotyk
Inulina to jeden ze składników żywności, należący dofruktanów, który znajdziemy m.in. w cykorii, mniszku lekarskim i słoneczniku. Po odpowiedniej przeróbce inulina występuje w postaci proszku i charakteryzuje się niewielką słodkością i kalorycznością (1,5 kcal/g). W produktach spożywczych inulina często zastępuje tłuszcze i cukry – jest stosowana jako środek stabilizujący i...
Makrosomia
Czym jest makrosomia?Makrosomia = urodzeniowa masa ciała > 4kg. Wiąże się ona z wieloma problemami u niemowlęcia jak i matki. Okazuje się, że prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży jest ważniejszym czynnikiem w zapobieganiu makrosomii niż BMI przed ciążą. Zwiększone ryzyko wystąpienia makrosomii i u dziecka występuje u kobiet z...
Otręby
Otręby zawierają spore ilości węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin i składników mineralnych – są one jednak słabo przyswajalne. Otręby zwróciły na siebie uwagę bogactwem błonnika (ok. 43%). Otręby wchłaniają wodę przez co zwiększają objętość i masę stolca, przyspieszają perystaltykę jelit i usuwają substancje toksyczne, cholesterol i inne substancje rakotwórcze. Otręby przede...
Spaghetti
Potrzebujemy: oliwa z oliwek, czosnek, cebula, mięso mielone z fileta z indyka, odkrycie : passata z parmigiano reggiano, sól, pieprz, odrobina cukru, oregano, świeża bazylia, makaron linguine, parmezan do posypania Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy mielone mięso. Gdy mięso się podsmaży, dodać passatę i...
Pasta paprykowa
Potrzebujemy: 2 kg papryki czerwonej, 3 duże cebule, 1 główka czosnku, 300g koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki octu, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, przyprawy: sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka mielona, papryka wędzona mielona, chilli. Przygotowanie: Papryki wydrążyć, czosnek obrać, cebulę podzielić na ćwiartki. Całość...
Drugie śniadanie
Potrzebujemy: jogurt kokosowy, jeżyny, borówki, płatki owsiane, gorzka czekolada, wiórki kokosowe. Przygotowanie: Płatki sparzyć odrobiną wrzątku lub zostawić na noc w jogurcie. Wymieszać z wiórkami kokosowymi. Posypać owocami i startą czekoladą.
Sałatka z tuńczykiem
Potrzebujemy: roszponka/szpinak/mix sałat/rukola, pomidor, ogórek kiszony, cebula czerwona, prażone pestki słonecznika, tuńczyk, skyr, przyprawy do smaku.
Mus czekoladowo-waniliowy
Potrzebujemy: mleko krowie lub napój roślinny, ser twarogowy chudy, pół banana, płatki owsiane, czekolada gorzka, ziarenka z laski wanilii (ewentualnie odrobina aromaty waniliowego) Przygotowanie: Wszystkie składniki wystarczy zmiksować i posypać tartą czekoladą.
Polskie – cacio e pepe
Potrzebujemy: makaron włoski - znalazłam cudowny kształt, pecorino romano - zetrzeć na tarce, rozgnieciony w moździerzu pieprz czarny, przyprawa, którą również znalazłam we Włoszech, szczypta soli, odrobina śmietanki 30% Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie (powinien być al dente). Na patelni prażymy pieprz a następnie wlewamy trochę wody z wcześniejszego...