Pasta paprykowa

Potrzebujemy: 2 kg papryki czerwonej, 3 duże cebule, 1 główka czosnku, 300g koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki octu, 1/3 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, przyprawy: sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka mielona, papryka wędzona mielona, chilli.

Przygotowanie: Papryki wydrążyć, czosnek obrać, cebulę podzielić na ćwiartki. Całość ułożyć na blasze, polać olejem, oprószyć solą i dokładnie wymieszać. Piec w 200 st. aż papryka się zrumieni. Po upieczeniu, wszystkie składniki przelać do dużego garnka. Dodać resztę składników i gotować ok. 30 minut. Na końcu wystarczy wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i zblendować całość. Przełożyć do słoików i gotowe, zamknąć, odwrócić do góry nogami (aby zakrętki się „zassały”).