Wino zawieraj dużo polifenoli – antyoksydantów, zmniejszających poziom złego cholesterolu. Dodatkowo alkohol zawarty w winie działa przeciwzakrzepowo co jest dość ważne w profilaktyce miażdżycy, zmniejsza również ryzyko zawału oraz udaru. Antyoksydanty pomagają również usuwać wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych a nawet choroby Alzheimera.
Udowodniono, że regularna i umiarkowana konsumpcja wina może obniżyć ryzyko choroby serca nawet do 40%.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) kobiety nie powinny spożywać więcej niż 20g czystego alkoholu (200 cm3 wina) a mężczyźni 40 g (300 cm3 wina).
Długo uważano, że wino czerwone lepiej chroni serce niż wino białe, które zawiera mniej polifenoli. Natomiast wykazano, że te związki w białym winie są bardziej aktywne i skuteczniej działające.
W skórkach winogron znajdziemy też cenny resweratrol, który zapobiega mutacji komórek i tworzeniu wolnych rodników. Taniny zawarte w szypułkach, pestkach i skórce winogron mają działanie wiruso- i bakteriobójcze.
Wino poprawia apetyt, zwiększa wydzielanie kwasów tłuszczowych a jego kaloryczność zależy od rodzaju wina (bardziej kaloryczne są wina czerwone).
Tak więc wszystko z umiarem i pamiętajmy też o negatywnych skutkach picia alkoholu!