Szpinak jest jedną z roślin, które zawierają bardzo wiele składników roślinnych choć zawiera tylko 22 kcal/100 g.
Odżywcza siła szpinaku tkwi w bogactwie składników takich jak:
- witamina A,
- kwas foliowy,
- witamina C,
- magnez,
- żelazo – które jednak jest trudniej przyswajalne przez organizm niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też aby zwiększyć wchłanianie tego składnika ze szpinaku powinniśmy łączyć go z mięsem lub witaminą C.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda w USA wskazują, że osoby w wieku 55-80 lat regularnie spożywające szpinak mają o wiele niższe ryzyko utraty ostrości widzenia. Szpinak zapobiega starczemu zwyrodnieniu plamki żółtej dzięki karotenoidom: luteiny i zeaksantyny.
Badania wykazały, że białka szpinaku zmniejszają wchłanianie cholesterolu przez co obniżają jego poziom we krwi.
„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014