Szpinak

Szpinak jest jedną z roślin, które zawierają bardzo wiele składników roślinnych choć zawiera tylko 22 kcal/100 g.

Odżywcza siła szpinaku tkwi w bogactwie składników takich jak:

  • witamina A,
  • kwas foliowy,
  • witamina C,
  • magnez,
  • żelazo – które jednak jest trudniej przyswajalne przez organizm niż z produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też aby zwiększyć wchłanianie tego składnika ze szpinaku powinniśmy łączyć go z mięsem lub witaminą C.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda w USA wskazują, że osoby w wieku 55-80 lat regularnie spożywające szpinak mają o wiele niższe ryzyko utraty ostrości widzenia. Szpinak zapobiega starczemu zwyrodnieniu plamki żółtej dzięki karotenoidom: luteiny i zeaksantyny.

Badania wykazały, że białka szpinaku zmniejszają wchłanianie cholesterolu przez co obniżają jego poziom we krwi.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014