Wirusowe zapalenie wątroby typu E (WZW E)

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że co roku dochodzi do 20 milionów zakażeń wirusem Hepatitis E vir (HEV) rocznie, z czego tylko 3 miliony są rozpoznawane. Z powodu WZW E wywołanych tym wirusem umiera 70 tys. osób rocznie.
Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez skażoną żywność m.in. dziczyznę, wieprzowinę, nieumyte owoce i warzywa, wodę oraz owoce morza.

Okres wylęgania choroby od zakażenia do objawów wynosi ok. 40 dni a wydalanie wirusa z kałem rozpoczyna się na kilka dni przed pojawieniem się żółtaczki i trwa nawet 2-3 tygodnie po jej ustąpieniu.

Do objawów WZW E zalicza się: bóle mięśniowo-stawowe, bóle brzucha, biegunkę, osłabienie, wymioty, żółtaczkę, ściemnienie moczu, odbarwienie stolca. Przy zakażeniu możliwe jest również wystąpienie neuralgii, ostrego zapalenia trzustki czy też zapalenie tarczycy.

Rozpoznawanie opiera się na wykrywaniu swoistych przeciwciał anty-HEV w klasie IgM i wykrywaniu wiremii HEV RNA.

Leczenie jest zazwyczaj objawowe jednak najważniejsze jest zapobieganie choroby a więc odpowiednia higiena, dokładne mycie warzyw i owoców, picie wody butelkowanej ze sprawdzonego źródła, poddawanie wieprzowiny obróbce w temperaturze minimum 71 stopniach przez co najmniej 20 minut, unikanie spożywania surowych owoców morza.

„Wirusowe zapalenie wątroby typu E w praktyce lekarskiej”, P. Rajewski, J. Kwiatkowska, M. Sobolewska-Pilarczyk, Ł. Sobolewski, J. Cieściński, Forum Medycyny Rodzinnej 2017, 11 (5), 225-229