Maca

Maca ma charakterystyczny zapach przypominający toffi oraz dość pikantny smak. Spożywana jest po ususzeniu, namoczeniu i ugotowaniu ale także w postaci pieczonej jako dodatek do m.in. owsianki. Na rynku można spotkać coraz więcej suplementów macy w postaci kapsułek, proszku czy ekstraktu. Preparaty stosowane są w celu wzmocnienia układu nerwowego, poprawy koncentracji czy też zwiększenia libido. Maca jest również zwana „peruwiańskim żeń-szeniem” ze względu na podobne właściwości.

Maca zawiera wiele składników odżywczych w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, wapń, żelazo, miedź, cynk, polifenole, sterole oraz glukozynolany, które wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwosteoporotyczne oraz neuroprotekcyjne.

Maca ma również działanie antyoksydacyjne dzięki czemu ochrania nasze DNA, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz spowalnia proces starzenia się komórek.

Ponad to wpływa na obniżenie skurczowego ciśnienia krwi, zmniejsza objawy choroby wysokościowej podczas działalności wysokogórskiej oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę.

„Maca (Lepidium meyenii) – właściwości prozdrowotne”, M. Grdeń, A. Gramza-Michałowska, Nauka Przyr. Technol. 2017, 11, 1, 33-44