Witamina E inaczej tokoferol to cenny przeciwutleniacz (antyoksydant).
Rola witaminy E:
- Wpływa na rozrodczość,
- Jest przeciwutleniaczem a więc chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami,
- Zapobiega m.in. miażdżycy, chorobom nowotworowym,
- Wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby,
- Pobudza syntezę substancji p/zakrzepowych,
- Wpływa na utrzymanie wysokiej wydolności mięśni,
- Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Objawy niedoboru witaminy E:
Zła elastyczność skóry, rogowacenie skóry, niepłodność, zaburzenia w czasie ciąży, powolne gojenie się ran, zmiany w układzie nerwowym.
Olej słonecznikowy | 46 |
Orzechy, pestki słonecznika | 30 |
Olej rzepakowy | 26 |
Oliwa z oliwek | 11 |
Kukurydza | 10 |
Pietruszka | 5,5 |
Margaryna | 5-37 |
Masło | 2,39 |
Ciekawostka: Witamina E często jest wykorzystywana jako naturalny konserwant w produkcji olejów roślinnych i margaryn.