Zielona herbata

Zielona herbata ma działanie bakteriobójcze oraz bakteriostatyczne. Dzięki zawartym w niej taninom hamuje rozwój bakterii powodujących m.in. dur brzuszny. Ponadto ułatwia trawienie pokarmów oraz wpływa korzystnie na układ moczowy, działając jako środek moczopędny.

Udowodniono, że obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko wrzodów i udarów. Znany jest również jej pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i oddechowy. Substancje polifenolowe w niej zawarte wykazują się aktywnością przeciwmiażdżycową i przeciwnowotworową (działanie antyoksydacyjne).

Katechina (jedna z substancji polifenolowej) ma również właściwości „odtłuszczające” (Dulloo, 1999). W doświadczeniu podawano badanym herbatę zieloną rano, w południe i wieczorem. Spalanie kalorii po jej spożyciu wzrosło o 4%.

Kolejne badanie z 2002 r. przeprowadzone przez Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale w Marsylii dało kolejny dowód na to, że zielona herbata odchudza. Podawano ją 70 osobom umiarkowanie otyłym w przedziale wiekowym 20-69 lat, codziennie, przez 3 miesiące. Objętość w pasie zmalała średnio o 4,5% a waga spadła o 4,6%.

Sposób parzenia:
Temperatura wody powinna wynosić między 60-90 stopni. Krótki czas parzenia (3 min) powoduje, że napar jest orzeźwiający i pobudzający natomiast po tym czasie, napar ma właściwości relaksujące.