Tarta wegetariańska

Potrzebujemy: Mąka pszenna pełnoziarnista, mąka żytnia, jajka, masło, suszone pomidory, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler naciowy, koncentrat pomidorowy, kmin rzymski, słodka papryka, oregano, chilli, zioła toskańskie, kminek mielony, curry, kurkuma, słonecznik, soczewica czerwona.

Przygotowanie: Najpierw ciasto – 100g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100g mąki żytnie, 2 jajka, 100g masła – całość ugniatamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Na patelni podsmażamy posiekane suszone pomidory z cebulą, czosnkiem, tartą marchewką, pietruszką, drobno posiekanym selerem naciowym, koncentratem pomidorowym. Do smaku dodałam kmin rzymski, słodką paprykę, chilli, oregano, zioła toskańskie, kminek mielony, curry, kurkumę. Dolałam odrobinę wody i dusiłam pod przykryciem. W między czasie uprażyłam słonecznik i ugotowałam soczewicę ale tak aby była lekko twarda. Wszystkie składniki wymieszałam.Ciasto wykładamy na foremkę, robimy dziurki widelcem, nakładamy farsz i pieczemy w 180 stopniach przez 30 min. Gotowe!