Sznycle z sosem żurawinowym

SZNYCLE
Potrzebujemy: Sznycle z indyka/wieprzowe/cielęce, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz cytrynowy, sok z cytryny.

Przygotowanie: Sznycle rozbijamy i doprawiamy przyprawami – najlepiej wmasować je i zostawić na godzinkę w lodówce. Po wyciągnięciu podsmażamy je na patelni grillowej bez tłuszczu, dolewamy wody i dusimy.

PIECZONE ZIEMNIAKI
Potrzebujemy: Ziemniaki, rozmaryn, słodka papryka.

Przygotowanie: Ziemniaków nie obieramy lecz dokładnie myjemy. Kroimy w ćwiartki i układamy na blasze pokrytej folią aluminiową. Posypujemy ziemniaczki papryką oraz rozmarynem. Nie skrapiamy żadnym tłuszczem! Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach aż będą gotowe – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku.

SOS ŻURAWINOWY
Potrzebujemy: Suszona żurawina, cebula czerwona, cytryna, sól, pieprz, miód, jabłko, gorąca woda.

Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię bez tłuszczu, lub od razu do garnuszka. Po chwili dodajemy żurawinę. Mieszamy. Po 5 minutkach dodajemy szklankę wrzątku. Następnie obrane pokrojone w kostkę jabłko (1/2 sztuki), łyżeczkę miodu oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy. Po zmiksowaniu sprawdzamy konsystencję. Jak za gęsty – dolewamy wody, gdy za rzadki – gotujemy jeszcze chwilę aby odparować wodę.