Otyłość a mikrobiota jelitowa

Obecnie wskazuje się na korelacje między mikrobiotą a otyłością,
chorobami układu krążenia oraz zespołem metabolicznym.

Jednej grupie myszy ze sterylnym przewodem pokarmowym przeszczepiono bakterie jelitowe myszy otyłych – wynik? Myszy szczupłe stały się także otyłe. Eksperyment się powiódł.

Mikrobiom jelitowy to narząd bakteryjny, który odgrywa wiele funkcji w organizmie. Jej masa to 1-1,5 kg a genom bakteryjny przekracza 100-krotnie liczbę genów gospodarza. Odgrywa ona ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, przewodu pokarmowego oraz w metabolizmie leków. Wytwarza również witaminę K i B12. Jelito zasiedlone odpowiednią mikrobiotą to szczelna bariera przeciw drobnoustrojom i innym patogenom.

Rodzaj i ilość bakterii zależy od wielu czynników: pH, dostępności tlenu, rodzaju pożywienia.

Człowiek rodzi się ze sterylnym przewodem pokarmowym, który stopniowo zasiedlany jest różnymi bakteriami. Wzrost spożycia żywności wysokoprzetworzonej powoduje, że w jelitach zaczynają przeważać bakterie, które mogą „ukrywać się” w komórkach odpornościowych i powodować reakcje alergiczne.

W badaniach dowiedziono, że ilość bakterii wpływa metabolizm kwasów tłuszczowych np. spadek ilości Bacteroidetes oraz wzrost Firmicutes to wzrost poboru kalorii o 150 kcal co może mieć wpływ na występowanie otyłości.

Dysbioza czyli zaburzenie składu mikrobioty upośledza syntezę białek i innych substancji, czego wynikiem jest uszkodzenie błony śluzowej jelita – to pozwala na przenikanie wielu antygenów i substancji toksycznych do układu krwionośnego. Dane sugerują, że dieta wysokotłuszczowa może prowadzić do rozwoju zapalenia nabłonka jelitowego co w konsekwencji zaburza regulację przyjmowania pokarmu prowadząc do otyłości.

Badania naukowe wciąż trwają, naukowcy badają wpływ mikrobioty jelitowej na występowanie otyłości jednak jak na razie można stwierdzić, że jest to ze sobą powiązane i może warto zastanowić się nad tym tematem także w przypadku leczenia otyłości.

„ Związek pomiędzy mikroflorą jelitową a otyłością”. J. Dziewiatowska, A. Janczy, I. Steinka, M. Pieszko, S. Małgorzewicz, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, tom 5, nr 1, 20-25