Makaron ze szparagami i kurczakiem

Potrzebujemy: Szparagi, filety z kurczaka, makaron pełnoziarnisty, czosnek, soli, pieprz, masło, śmietanka kremówka, żółtko, parmezan, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski/kostki. Kawałki kurczaka marynujemy w czosnku przeciśniętym przez praskę, soli i pieprzu. Podsmażamy na masełku. Ważne żeby mięso nie było suche. Po chwili przekładamy mięso na talerzyk zaś na tej samej patelni robimy sos. Wlewamy śmietankę, po chwili dodajemy żółtko i energicznie mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na końcu wrzucamy starty parmezan. Do sosu dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz zblanszowane szparagi. Całość podajemy z makaronem ugotowanym al dente.