Glutaminian sodu

Glutaminian sodu MSG (E-621) – dlaczego tak bardzo nie chcemy go w naszej diecie?

W przemyśle jest wykorzystywany pod postacią białego proszku o słodko-słonym smaku zwanym „umami” (z japońskiego znaczy „smakowity”), mogącego zastępować sól. Dzięki niemu zwiększa się smakowitość potraw mięsno-warzywnych oraz grzybowych. Naturalnie produkowany był z wodorostów, obecnie częściej używa się procesów technologicznych. Oprócz pobudzania smaku, pobudza również łaknienie – co może prowadzić to nadwagi i otyłości.

Ilość dodawanego glutaminianu sodu wynosi od 0,2-0,8 g/100g produktu. Przeciętne spożycie wynosi 0,58 g/dzień, jednak u osób często spożywających chipsy oraz inne produkty bogate w ten składnik może wynosić do 2,34 g/dzień.

Jakie skutki zdrowotne może wywołać częste spożycie glutaminianu sodu?

Skutki określane są jako „syndrom chińskich restauracji” – ponieważ najczęściej odnotowywane są po częstym spożywaniu potraw w azjatyckich restauracjach.

  • bóle i zawroty głowy
  • pocenie się
  • palpitacje serca
  • mdłości
  • depresja
  • astma
  • dolegliwości brzuszne
  • reakcje alergiczne
  • nadciśnienie

Gdzie znajdziemy glutaminian sodu ?

  • Kostki rosołowe
  • Zupy w proszku
  • Kotlety sojowe
  • Sos sojowy
  • Koncentraty obiadowe w proszku
  • Mieszanki przyprawowe
  • Wyroby garmażeryjne
  • Konserwy mięsne, rybne
  • Fast food
  • Sosy gotowe