Dna moczanowa

Dna Moczanowa – Podagra – Skaza Moczanowa

Jest to choroba, która polega na odkładaniu się kwasu moczowego (uboczny produkt katabolizmu zasad purynowych) we krwi w skutek m.in. upośledzonego wydalania tego kwasu wraz z moczem. Kwas moczowy w postaci ostrych kryształków odkłada się w mięśniach, chrząstkach, stawach, co wywołuje stan zapalny. Częściej choroba występuje u mężczyzn w wieku 30-50 lat. Najczęściej zajęty jest staw dużego palca u stopy (podagra) ale również staw skokowy, kolanowy, nadgarstkowy oraz stawy palców u rąk.

Objawy:
Obserwuje się ostre napady (szczególnie w nocy). Napady pojawiają się nagle. Towarzyszą im: gorączka, zaciemnienie skóry, bolesność oraz obrzęk stawu, błyszcząca, napięta skóra w okolicy zajętego stawu. Napad trwa kilka dni lub tygodni i pojawia się następnie po kilku miesiącach a nawet latach. Na początku choroba obejmuje jeden staw, później z kolei dochodzi do wielostawowego zapalenia. Napadom sprzyja dieta bogato purynowa, spożywanie alkoholu, zwiększony wysiłek fizyczny, stres, gwałtowne zmniejszenie masy ciała. Dnie moczanowej często towarzyszy otyłość, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia.

Dieta:
Celem diety jest oczywiście zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Należy wykluczyć z diety produkty zawierające znaczną ilość związków purynowych m.in. mięso, podroby, czekoladę, kakao, kawę, groch, fasolę, soczewicę, grzyby, szpinak, śledzie, szproty. W diecie należy zwiększyć ilość węglowodanów, które wzmagają wydalanie moczanów.

Co w takim razie możemy spożywać?
Oczywiście produkty bez zawartości puryn lub z niewielką ich ilością m.in.: sery, jaja, mleko, kefiry, jogurty, owoce, warzywa (oprócz szpinaku i roślin strączkowych), dżemy, marmolady, ryż, miód, produkty zbożowe.

Ostatni posiłek należy spożywać ok. 4h przed snem, ponieważ w nocy zwiększa się zatrzymanie kwasu moczowego w organizmie.